Mindfulness is de laatste jaren een populair onderwerp geworden, en dat is niet voor niets. We nemen je kort mee in de wereld van mindfulness en bespreken de voordelen van ervan en hoe je kan beginnen met het opnemen van mindfulness in je leven.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is de eigenschap of toestand van bewust of gewaar zijn van iets. Het is een mentale toestand die inhoudt dat je aandacht schenkt aan en je bewust bent van wat er in het huidige moment gebeurt, zonder oordeel. Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness een aantal voordelen kan bieden, waaronder vermindering van stress, verbetering van de communicatie, en vergroting van het zelfbewustzijn.

Wanneer mindfulness regelmatig beoefend wordt, kan het mensen helpen een meer op het heden gericht leven te leiden en beter in staat te zijn met uitdagende situaties om te gaan. Er zijn veel verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, zoals meditatie, yoga, en Tai Chi. Sommige mensen vinden het ook nuttig om het in hun dagelijkse activiteiten te verwerken, zoals eten en wandelen. Door elke dag een paar momenten te nemen om mindful te zijn, kunnen we leren om dieper en vollediger te leven in het huidige moment.

De oorsprong

De oorsprong van mindfulness is terug te voeren op de Hindoeïstische traditie van Vedanta en de boeddhistische traditie van Theravada. In het Westen werd mindfulness aan het eind van de jaren ’70 gepopulariseerd door Jon Kabat-Zinn. Kabat-Zinn’s werk werd sterk beïnvloed door het Zen Boeddhisme en aan hem wordt de creatie van de stijl van mindfulness die tegenwoordig in het Westen beoefend wordt, toegeschreven. Het is echter belangrijk op te merken dat het geen religieuze praktijk is en beoefend kan worden door mensen van elke achtergrond of geloofssysteem.

De voordelen

Van mindfulness is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft, waaronder vermindering van stress, verbetering van het geestelijk welzijn, en hulp bij het beheersen van chronische pijn. Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende redenen waarom het de laatste jaren zo populair is geworden.

Enkele van deze voordelen van mindfulness zijn:

– Het verminderen van stress niveaus

– Verbetering van mentale helderheid

– Verhogen van focus en concentratie

– Helpen bij het omgaan met moeilijke emoties

– Het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn

Hoe beoefenen je het in het dagelijks leven?

Mindfulness kan overal en op elk moment beoefend worden. Je hebt geen speciale uitrusting of kleding nodig. Sommige mensen vinden het nuttig om in een comfortabele houding te zitten met de ogen gesloten en zich op de ademhaling te concentreren. Anderen geven er de voorkeur aan mindfulness te beoefenen terwijl ze wandelen of andere activiteiten doen. De sleutel is een methode te vinden die voor jou werkt en consequent te zijn met je beoefening.

Sommige mensen vinden het nuttig om elke dag een specifieke tijd te reserveren voor mindfulness beoefening. Anderen integreren mindfulness in hun dagelijks leven door gedurende de dag verschillende keren een paar minuten te nemen om mindful te zijn. Er zijn er zijn veel verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, en de beste manier om uit te vinden wat voor jou werkt is een beetje te experimenteren.

Als je geïnteresseerd bent om het proberen, zijn hier een paar tips om te beginnen:

– Zoek een comfortabele plek om te zitten of achterover te leunen

– Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling

– Let op de sensaties die je voelt in je lichaam

– Merk alle gedachten of gevoelens op die opkomen en observeer ze zonder oordeel

– Als je gedachten afdwalen, breng dan zachtjes je aandacht terug naar je ademhaling

– Probeer minstens vijf minuten per dag te oefenen

– Wees geduldig en verwacht geen resultaten van de ene dag op de andere

Zoals met alles, hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden!