Hangovers zijn een van de ergste kanten van het drinken van alcohol. Ze kunnen je futloos en ellendig laten voelen, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze te voorkomen. De beste manier om een kater te voorkomen is uiteraard door helemaal niet te drinken, hoewel dit misschien geen optie is voor sommige mensen die te veel van hun drank genieten om er helemaal van af te zien.

Dit artikel gaat in op drie simpele tips om katers te voorkomen. Te veel drinken kan leiden tot veel andere gezondheidsproblemen die veel erger zijn dan een kater, dus deze tips moeten niet opgevat worden als een aanmoediging om te drinken.

De drie beste manieren om een kater te voorkomen zijn:

1. Eten vóór het drinken

Eten voor je drinkt helpt om de effecten van alcohol af te remmen en kan een kater helpen voorkomen. Als je eet, absorbeert je maag de alcohol, en omdat je maag er langer over doet om voedsel te verteren dan om alcohol te verteren, wordt de alcohol langzamer opgenomen. Dit betekent dat je de effecten van de alcohol langzamer voelt, en dat je minder snel te veel zult drinken. Zorg er dus voor dat je eet voor je drinkt! Eten vóór het drinken zorgt er ook voor dat je niet te veel drinkt, want je zult je voller voelen en daarom niet zo veel kunnen drinken.

2. Water drinken tussen de drankjes door

Water is essentieel voor het lichaam en één van de beste manieren om een kater te voorkomen is veel water te drinken tussen de alcoholische drankjes door. Een uitgedroogd lichaam is vatbaarder voor de effecten van alcohol en kan dus tot een kater leiden. Zorg er dus voor dat je veel water drinkt voor, tijdens en na het drinken van alcohol.

3. Vermijd het mengen van drankjes met cafeïne of suikerhoudende siropen

Het is belangrijk om suikerhoudende alcoholische drankjes, zoals cocktails of pina colada’s, te vermijden, want die vergroten je kans op een kater. Dat komt omdat de suiker in deze siropen de effecten van alcohol versnelt, waardoor je lichaam de alcohol moeilijker kan verwerken. Dus, als je een kater wilt vermijden, kun je je het beste houden aan drankjes zonder siroop.

Veel mensen mengen hun alcohol graag met cafeïne. Deze gewoonte kan echter tot ergere katers leiden. Het mengen van drankjes met cafeïne verhoogt je hartslag en de effecten van alcohol. Dit kan een gevaarlijke combinatie zijn, vooral als je al zwaar aan het drinken bent. Cafeïne droogt je ook uit, wat katers erger maakt. Als je er toch voor kiest drankjes met cafeïne te mengen, zorg er dan ook weer voor dat je ook veel water drinkt. Dus, als je een vervelende hoofdpijn de volgende dag wilt vermijden, zorg dan dat je het bij eenvoudige drankjes houdt, zoals bier of wijn.

4. Medicatie

Als niets anders helpt is het misschien tijd voor een andere optie. Aspirine, ibuprofen of andere pijnstillers zijn heel effectief bij het verminderen van zowel hoofdpijn die gepaard gaat met het drinken van alcohol als andere symptomen zoals misselijkheid. Door ibuprofen in te nemen vóór het drinken helpt het ontstekingen en hoofdpijn te verminderen, die beide veel voorkomende symptomen van een kater zijn. Het laatste redmiddel is het innemen van een receptplichtig geneesmiddel zoals Diclofenac natrium (in sommige landen verkocht onder de merknamen Voltaren®, Solaraze®). Dit medicijn mag alleen genomen worden als het absoluut noodzakelijk is, want er zijn mogelijke bijwerkingen. Je moet het drinken van alcohol vermijden als je dit middel gebruikt.

Het is belangrijk te onthouden dat de beste manier om een kater te vermijden is niet te drinken, maar als je toch besluit te drinken, overdrijf het dan niet en zorg ervoor dat je het eten van voedsel combineert met het regelmatig drinken van water om te voorkomen dat je lichaam uitgedroogd raakt door de diuretische eigenschappen van alcohol – wat op zijn beurt hoofdpijn, een droge mond en duizeligheid veroorzaakt. Probeer naast het volgen van deze tips ook wat te slapen en het na de feestelijkheden een tijdje rustig aan te doen!